top of page
  • Foto van schrijverGisèle Mambre

Random thoughts na het zien van #zwartalsroet

Bijgewerkt op: 2 dec. 2020

Heb, nadat iedereen het al heeft gezien, alsnog Zwart als Roet, de roemruchte docu van Sunny Bergman gekeken. En de reacties erop gelezen. En heb nu some random thoughts to share. Echt, absoluut random.

  1. die dudes van Pietitie zijn serieus te dom om te poepen. Waarom is Zwarte Piet Zwart? ‘Ja, ze komen uit Spanje. En ze geven cadeautjes.’ SMH.

  2. ik ken overigens mensen die die Pietitie hebben ondertekend. *zwijgt nu betekenisvol en doet nog eens SMH*

  3. Die Sunny documenteert hele goede dingen maar ze zuigt wel een ietsiepietsie beetje. (ja, ik zei toch al random thoughts.)

  4. Met zwart geschminkte hoofd in Londen rondlopen en de verwilderde reacties van de Londenaren die niet met het fenomeen ZP zijn opgegroeid registreren, ja, sterk. Maar, als ze in Amsterdam gewoon toeristen had geconfronteerd met ZP had ze wellicht net zulke reacties gehad.

  5. Bij het fiets experiment: oh ja, hier gaan de mensen straks helemaal over los. Wedden dat ze zich opeens allemaal realiseren (door dit experiment) dat er echt discriminatie bestaat. Oh.

  6. Deze docu is te fragmentarisch. En dat vind ik irritant.

  7. Sunny in gesprek met haar zwarte oud-huisgenoot: ha, nu wordt het pas echt interessant. Je ziet haar ongemakkelijkheid in de realisatie dat ze ook niet helemaal vrij is van vooroordelen. Dat gesprek had langer moeten duren. En niet zo aan het eind erin gepropt.

Was deze docu nou echt zo’n eye-opener? Voor mij niet. Maar goed, ik ga ook niet naïef door het leven. Vroeger wel, vroeger zag ik nooit racisme, vooroordeel of discriminatie. Of wou ik het niet zien, dat kan ook. Er is een fragment in de docu van een jongen die zegt dat hij ‘s avonds bewust oudere dames vriendelijk groet zodat ze zich niet bedreigd voelen. Ik moest hierdoor aan een ex-vriend denken. Die vertelde dat hij er mee was opgehouden naast oudere dames in de tram te gaan zitten, omdat hij een paar keer had meegemaakt dat ze dan opstonden en ergens anders gingen zitten. Ik geloofde het niet. Tot ik er zelf ooggetuige van was.

Ik verbaas me wel over het door velen moedwillig niet willen begrijpen van wat er nou echt speelt. Men is volhardend hierin. Dus ik ga ook volhardend zijn. In het respectvol mensen aanspreken op hun vooroordelen. I will just kill them with kindness.

(pffft, over random thoughts gesproken: ik moet echt meer schrijven, mijn laatste post ging ook al over zwarte piet. Een jaar geleden!!!111!!)

140 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Flanders is a festival

Of ik mee wil doen aan de grootste festivalblogreis ter wereld? Duh, natuurlijk wil ik dat. Of het echt de grootste blogreis ever is, geen idee. Mij maakt het niet uit, want ze hadden me bij ‘festival

Comments


bottom of page