top of page
  • Foto van schrijverGisèle Mambre

Maria, Bernardina en Leolina

Wie gingen mij voor?


Ik ging op zoek naar helden en strijders en vond voormoeders. En besefte: die zijn de belangrijkste helden.

Blij dat ik vorig jaar, samen met mijn nicht Lisette, aan de oproep van de Volkskrant gehoor gaf om een zoektocht te starten naar het slavernijverleden van onze familie. De familie van haar vader en van mijn moeder. Het meest concrete wat dit ons opleverde: drie namen van vrouwen die in slavernij hebben geleefd. Generatie op generatie.


Onze voormoeders.


Vrouwen op wiens schouders we dus staan. Behalve de namen weten we niet veel van deze vrouwen. Immers, ze waren vrouw, tot slaaf gemaakt en voor de geschiedschrijving dus niet interessant. Maar het feit dat ze doorgingen, kinderen voort- en grootbrachten onder de meest barre omstandigheden (want van hun vrijheid beroofd) is een heldendaad op zichzelf. Wat een eer dat we van jullie afstammen, Maria Ursla, Bernardina en Leolina. We salute you!


Lees de komende tien weken in de Volkskrant tien persoonlijke zoektochten van Nederlanders naar het koloniale verleden van hun voorouders. De verhalen laten zien hoe sterk dat verleden vandaag de dag nog doorwerkt. Ons familieverhaal is een van de tien.


Grote dank aan Elsbeth Stoker, Fleur de Weerd en Ianthe Sahadat voor de zorg die ze aan de verhalen hebben besteed. En Martine Kamara voor het mooie beeld.


166 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page